lunes, 19 de mayo de 2014

Hardvard Medical School - Escuela Medica de Hardvard


London - The nutritional value of the food grown is reduced when crops are developed in the middle of a high concentration of carbon dioxide ( CO2) in the atmosphere, according to a study published today in the journal "Nature" .
A team led by Samuel Myers , School of Public Health Harvard in Boston (USA) , has produced a study whose findings suggest that the levels of zinc and iron are reduced in certain grains and legumes when grown in conditions high concentration of CO2, as scientists predict that by the middle of this century.
The researchers argue that reducing zinc and iron may increase the incidence of diseases associated with deficiency in the diet of these two elements, which affect about 2,000 million people worldwide diseases.
Previous research on the effects of increased atmospheric concentration of carbon dioxide on the nutritional value of food grown had yielded mixed results , which according to Myers and colleagues may reflect differences in the environment of crops.
To reach their conclusions , the Harvard team has gathered the most data so far obtained from outdoor experiments with added CO2 .
The scientists used information from experiments developed in Japan , Australia and the United States in which we have studied the growth of rice, wheat , corn, soybeans , peas and sorghum.
Among other data , the results suggest that the grains of wheat grown in elevated CO2 concentrations have less than 9.3% zinc and 5.1% less iron than those planted under normal conditions .
The study authors suggest that programs to reduce the vulnerability of food crops to changes in atmospheric CO2 concentration could partially mitigate the risks arising from the reduction of the nutritional value of crops .



Londres - El valor nutricional de los alimentos cultivados se reduce cuando las cosechas se desarrollan en medio de una elevada concentración de dióxido de carbono (CO2) en la atmósfera, según un estudio que publica hoy la revista "Nature".
Un equipo liderado por Samuel Myers, de la Escuela de Salud Pública de Harvard en Boston (Estados Unidos), ha elaborado un estudio cuyas conclusiones apuntan a que los niveles de cinc y hierro se reducen en ciertos granos y legumbres cuando se cultivan en condiciones de alta concentración de CO2, como las que los científicos predicen para la mitad de este siglo.
Los investigadores sostienen que la reducción de cinc y hierro podría incrementar la incidencia de enfermedades asociadas a la carencia en la dieta de esos dos elementos, que afectan a cerca de 2,000 millones de personas en el mundo.
Investigaciones previas sobre los efectos del incremento de la concentración atmosférica de dióxido de carbono sobre el valor nutricional de alimentos cultivados habían arrojado resultados dispares, lo que según Myers y sus colegas puede ser reflejo de diferencias en el entorno de las cosechas.
Para alcanzar sus conclusiones, el equipo de Harvard ha reunido la mayor cantidad de datos hasta la fecha obtenidos a partir de experimentos al aire libre con CO2 añadido.
Los científicos han analizado información procedente de experimentos desarrollados en Japón, Australia y Estados Unidos en los que se ha estudiado el crecimiento de arroz, trigo, maíz, soja, guisantes y sorgo.
Entre otros datos, los resultados apuntan a que los granos de trigo que crecen en concentraciones de CO2 elevadas presentan un 9.3% menos de cinc y un 5.1% menos de hierro que aquellos que se plantaron en condiciones habituales.
Los autores del estudio sugieren que los programas para reducir la vulnerabilidad de los cultivos alimentarios a los cambios en la concentración atmosférica de CO2 podrían paliar parcialmente los riesgos derivados de la reducción del valor nutricional de las cosechas.


Juan Luis Barrera Portillo
barrerayportillo@gmail.com
@bypecowines
Canary Wharf - London


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